Calorieën, hoe werkt het?

Je staat er waarschijnlijk niet altijd bij stil, maar de hele dag is jouw lichaam druk bezig om jou alles te laten doen wat je wilt doen. In dat opzicht is je lichaam net een auto; hij brengt je van A naar B, maar soms is de tank bijna leeg en moet je even tanken. Bij je auto gooi je er wat diesel of benzine in, bij je lichaam gooi je er voeding in. Om te begrijpen hoe die voeding als benzine dient voor je lichaam, leggen we je uit hoe calorieën precies werken.

Calorieën, ook wel kilocalorieën genoemd, drukken uit hoeveel energie er in een voedingsmiddel zit. Dit wordt bepaald door hoeveel koolhydraten, eiwitten en vetten er in het product zitten.

VOORBEELD:
Op een verpakking staat vaak dat er een bepaald aantal gram koolhydraten, eiwitten en vetten in een product zitten.
1 gram vet levert 9 kcal
1 gram koolhydraten levert 4 kcal
1 gram eiwit levert 4 kcal
1 gram alcohol levert 7 kcal

Voor een Twix geldt:
31,5 gram koolhydraten. 31,5 keer 4 = 126 calorieën
2,5 gram eiwitten. 2,5 keer 4 = 10 calorieën
12,5 gram vetten. 12,5 keer 9 = 112,5 calorieën
126 + 10 + 112,5 = 248,5 calorieën

Je zult herkennen dat een Twix je snelle energie geeft, maar dat je er niet vol van zit. Daartegenover staat dat wanneer je een bakje kwark op eet, je voor langere tijd vol zit. Dat komt omdat eiwitten meer verzadigen dan koolhydraten of vetten. Simpel gezegd is het dus zo dat hoe meer eiwitten erin zitten, hoe voller je ervan zit.

Als we dan even teruggaan naar de vergelijking met de auto, weet je als het goed is dat je met een volle tank een x aantal kilometers kunt rijden. Voor je lichaam geldt dat er een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig is die het lichaam in balans houdt. Als je evenveel calorieën verbrand als je lichaam nodig heeft, is je lichaam in energiebalans. Wanneer je meer calorieën verbrand dan je binnenkrijgt, ben je in een energietekort en val je uiteindelijk af. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrand, zit je in een energieoverschot en kom je op den duur aan.

Voeding speelt dus een cruciale rol in het bereiken van je doel. Daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van wat voor voedingswaarden er in een specifiek product zitten. Zo kan je ervoor zorgen dat je verzadigd bent zonder te veel te eten, en dus op je gewenste gewicht blijft.

Vind je dit moeilijk? Onze diëtiste Tanja kan je hier perfect bij helpen! Neem vrijblijvend contact met haar op en kijk welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Calorieën

Online intake

Bij NumberOne bieden we personal training aan, oftewel training op maat. Om te kijken hoe we jou zo goed mogelijk kunnen begeleiden bij het behalen van jouw doel, hebben we een online intakeformulier. Uit de antwoorden die je hierop geeft, kunnen wij een advies geven wat past bij wat jij wilt. Dit bespreken we dan tijdens een fysiek intakegesprek, waarbij je ook een rondleiding krijgt en al je vragen kunt stellen!

Menu