De 5 beste tips om fit te blijven tijdens en na de zwangerschap!

Het is de wens van vele vrouwen om na de zwangerschap zo snel mogelijk die zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Dat is echter lang niet altijd even makkelijk. Fit worden na de zwangerschap begint al bij fit worden tijdens de zwangerschap. Bovendien zorgt beweging tijdens de zwangerschap voor minder compilaties en dat je fitter bent tijdens de bevalling. Bevallen is namelijk topsport!

Het is dus duidelijk dat sporten tijdens de zwangerschap voordelen heeft. Het is hierbij wel van belang dat er onder professionele begeleiding wordt getraind. Sporten tijdens de zwangerschap lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Wat kan je wel doen en wat niet?
Hieronder staan 5 tips die jou op weg kunnen helpen bij het sporten tijdens en na de zwangerschap.

1. HOUDT JE CONDITIE OP PIJL
Dit geeft meer energie waardoor jij je fit en gezond voelt, ook is dit een hele goede voorbereiding op de bevalling. De bevalling is namelijk een enorme uitputtingsslag. Een goede conditie helpt ook om weer in vorm te komen na de bevalling.

2. STOP MET HOGE INTENSITEITSSPORTEN
Wanneer jij zwanger bent gebeurt er een heleboel in jouw lichaam. Jouw hormonensamenstelling verandert compleet en de baarmoeder groeit. Daarnaast komen klachten zoals vermoeidheid, bekkenpijn en misselijkheid vaak voor. Hierdoor is het belangrijk dat jij je niet te intensief inspant en na elke training goed evalueert hoe jij je tijdens en na de training voelde. Op deze manier kan je je trainingen eventueel aanpassen. Overigens kan je prima blijven sporten tijdens de zwangerschap. Je leest meer over sporten tijdens je zwangerschap in dit blog.

Ook wanneer je bevallen bent kun je het best nog even wachten met hoge intensiteitssporten. Jouw lichaam moet eerst nog herstellen van de zwangerschap voordat jij er weer vol tegenaan kan gaan. Focus eerst op het trainen van je bekkenbodemspieren (dit kan al snel na de bevalling) en de dieper gelegen buikspieren (overleg met je trainer welke oefeningen je wel en niet kan doen).

3. TRAIN JE BEKKENBODEM
Tijdens de zwangerschap raken jouw bekkenbodemspieren erg verzwakt, dit kan als gevolg hebben dat jij tijdens en na de zwangerschap last krijgt van bijvoorbeeld incontinentieproblemen. Dit houdt in dat jij onbedoeld urine of ontlasting verliest. Door jouw bekkenbodemspieren te trainen tijdens en na de zwangerschap kun je de kans hierop beperken. Mocht je klachten hebben rondom het bekken, ga altijd eerst langs een geregistreerde bekkenbodemfysiotherapeut.

4. TRAIN JE RECHTE BUIKSPIEREN NIET GEÏSOLEERD!
Het klinkt misschien gek, maar train jouw rechte buikspieren niet geïsoleerd! Door de groei van jouw kindje ontstaat er veel druk op de rechte buikspieren, hierdoor wijken deze uit elkaar. Dit wordt een diastase genoemd. Door tijdens en na de zwangerschap jouw rechte buikspieren geïsoleerd te trainen vererger je de diastase. Dus doe geen sit-ups, crunches en soortgelijke oefeningen tijdens en na je zwangerschap. Overleg met je coach wat je wel kan doen om je core te versterken.

5. ZOEK EEN COACH OF PROGRAMMA
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met een coach of vrouwen die meedoen aan een programma voor zwangere vrouwen vaak fitter zijn tijdens en na de zwangerschap dan vrouwen die zelf iets uitproberen.

Als zwangere vrouw kan het erg zwaar zijn om fit te blijven en te sporten. Zorgt dat jij iemand hebt die weet wat een zwangere vrouw mag doen en welke oefeningen jij mag doen. Er is meestal wel een programma in de buurt te vinden dat zwangere vrouwen helpt om fit te blijven.

Ook wanneer jij bevallen bent is het moeilijk om weer jouw oude lichaam terug te krijgen. Een coach of programma kan hier een goede oplossing voor zijn. Het Fit4Mom Program van NumberOne Personal Training is specifiek gericht op vrouwen die zwanger zijn of recentelijk zijn bevallen in de omgeving van Delft, Den Hoorn en Nootdorp. Wij helpen jou om jezelf zo fit mogelijk te voelen zowel tijdens als na je zwangerschap!

Online intake

Bij NumberOne bieden we personal training aan, oftewel training op maat. Om te kijken hoe we jou zo goed mogelijk kunnen begeleiden bij het behalen van jouw doel, hebben we een online intakeformulier. Uit de antwoorden die je hierop geeft, kunnen wij een advies geven wat past bij wat jij wilt. Dit bespreken we dan tijdens een fysiek intakegesprek, waarbij je ook een rondleiding krijgt en al je vragen kunt stellen!

Menu