Effectief afvallen; wat is de beste manier?

Op social media is het dagelijkse kost op de tijdlijn van vrijwel iedereen; iemand die een sapkuur volgt en al heel veel kilo’s kwijt is geraakt in heel korte tijd. Super effectief, want als je dat ‘’even’’ drie weken volhoudt ben je misschien wel op je streefgewicht! Maar zijn dit soort strenge diëten nodig om uiteindelijk je doel te bereiken? En het belangrijkste: geeft het ook een duurzaam resultaat?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; dit soort strenge diëten gaan je over het algemeen niet helpen. Juist omdat ze zo streng zijn, val je in het begin veel af. Dat komt omdat je energiebalans negatief is. Maar op den duur wordt het lastig om je aan het dieet te houden. Dit komt omdat je jezelf zoveel restricties hebt opgelegd waardoor je brein dit op een gegeven moment niet meer aan kan. Zie het als een spier: als deze voor een lange tijd op heel veel spanning (restricties) heeft gestaan raakt deze overbelast. Zo werkt het ook met je brein. Vaak gaan mensen na een lange periode met een extreem negatief energiebalans overeten. Dit komt omdat je je lichaam enorm tekort hebt gedaan. Het schreeuwt om energie en gezonde keuzes maken wordt dan ook een stuk lastiger.

En op dat moment beland je in een vicieuze cirkel. Je vervalt weer in je oude gewoonten, raakt gefrustreerd van de gewichtstoename en gaat weer een streng dieet volgen. En zo is het cirkeltje weer rond, iets wat we vaak zien in de praktijk.
Strenge diëten (crash diëten) hebben vaak ook invloed op je lichaamssamenstelling. Snel afvallen zorgt ervoor dat er vetvrije massa (vocht en spiermassa) verloren gaat en relatief weinig vetmassa. Spiermassa wil je zoveel mogelijk behouden voor een sterk lichaam en vetmassa wil je juist verminderen!

Je kunt waarschijnlijk inmiddels wel begrijpen dat wij bij NumberOne geen fan zijn van strenge diëten, om bovengenoemde redenen. Maar wat werkt er dan wel? Het aanpassen van je voedingsgewoonten, en vooral de bewustwording van wat je op een dag consumeert. Dit leggen we uit aan de hand van een voorbeeld.

Volle kwark met een smaakje is voor sommige mensen een lekkere manier om wat meer eiwitten binnen te krijgen. Echter bevat een bak van 500g al gauw (ruim) 600 calorieën. Een eerste stap om af te vallen, kan zijn dat je de volle kwark inruilt voor de magere kwark. Die bevat per bak van 500g maar 260 calorieën, waarvan het grootste deel uit eiwitten bestaat. Het smaakverschil tussen beiden is echter groot. Wat je kunt doen, is fruit (vers of diepvries) aan je magere kwark toevoegen. Een andere mogelijkheid is om een beetje siroop (gezoet met zoetstoffen, 0% suiker) door je kwark te doen. Zo eet je een stuk minder calorieën, maar ben je wel verzadigd en heb je een lekker tussendoortje. Hoe calorieën precies werken, lees je in dit blog.

Het maken van deze bewuste keuzes en gewoonten veranderen kan lastig zijn, zeker als je niet precies weet waar je moet beginnen. Tanja is (sport)diëtiste bij NumberOne, en kan jou helpen met het maken van bewuste keuzes en jou van de juiste kennis over voeding bijbrengen. Benieuwd naar meer informatie? Neem contact met haar op!

Online intake

Bij NumberOne bieden we personal training aan, oftewel training op maat. Om te kijken hoe we jou zo goed mogelijk kunnen begeleiden bij het behalen van jouw doel, hebben we een online intakeformulier. Uit de antwoorden die je hierop geeft, kunnen wij een advies geven wat past bij wat jij wilt. Dit bespreken we dan tijdens een fysiek intakegesprek, waarbij je ook een rondleiding krijgt en al je vragen kunt stellen!

Menu