Het verschil tussen ‘gezonde’ en ‘ongezonde’ voeding

Fruit eten is gezond, roken is ongezond. Veel wandelen is gezond, de hele week onderuitgezakt op de bank is ongezond. In sommige situaties is het zo zwart-wit, maar hoe zit het met voeding? Bestaat er zoiets als gezond voedsel en ongezond voedsel? En hoe kan je daar onderscheid in maken?

Het RIVM stelt in de Factsheet ongezonde voeding dat 8,1% van de ziektelast wordt veroorzaakt door ongezonde voeding. Het is aannemelijk dat dat grotendeels wordt veroorzaakt door een gebrek aan kennis over wat gezonde voeding is, en wat ongezonde voeding is.

Daarbij wordt meteen het lastige punt in deze discussie aangesneden. Een product is niet gezond of gezond, het hangt altijd van de frequentie en portiegrootte af. (Voedingscentrum) Een voorbeeld daarvan is de avocado. In avocado’s zitten heel veel vetten. Dat zijn grotendeels onverzadigde vetten, dus gezonde vetten. Dat maakt het meteen verleidelijk om veel avocado te eten, want er zitten gezonde vetten in. Echter, veel vetten betekent ook veel calorieën. Dat betekent dus dat als je veel avocado eet en verder niets aanpast in je voeding, je gaat aankomen.

Als je als doel hebt om af te vallen, is het belangrijk om te weten dat je hiervoor een calorietekort moet hanteren. Daarbij hebben we meteen ook een belangrijke nuance te pakken voor wat betreft gezonde en ongezonde voeding. Kijken we bijvoorbeeld naar chocolade pepernoten, dan zien we dat daar heel veel calorieën in zitten, vooral door de hoeveelheid suiker en vet. Het is dus ongezond om hier heel veel van te consumeren.

Anderzijds is fruit heel gezond; het vult als je er veel van eet, en tegelijkertijd bevat het weinig calorieën. Toch is het ook ongezond om de hele dag alleen maar fruit te eten. Hoe zit dat dan?

Heel simpel; het draait om balans. Het is niet verkeerd om veel fruit te eten, absoluut niet. Het is echter ook niet verkeerd om af en toe eens te snoepen, als je het maar met mate doet. Als je zorgt dat je een goed gevarieerd voedingspatroon hebt en afwisselt in wat je consumeert, mag je jezelf best eens trakteren op een handje vol chocolade pepernoten! Zolang het maar bij één handje blijft, en bij één dag waarop je jezelf trakteert 🙂 In dit blog lees je meer over hoe je effectief kunt afvallen.

Benieuwd hoe je een goed gevarieerd voedingspatroon kunt hanteren? Tanja is diëtiste bij NumberOne, en kan je helpen om hier kennis in op te doen. Neem contact met haar op!

gezond voedsel vs ongezond voedsel

Online intake

Bij NumberOne bieden we personal training aan, oftewel training op maat. Om te kijken hoe we jou zo goed mogelijk kunnen begeleiden bij het behalen van jouw doel, hebben we een online intakeformulier. Uit de antwoorden die je hierop geeft, kunnen wij een advies geven wat past bij wat jij wilt. Dit bespreken we dan tijdens een fysiek intakegesprek, waarbij je ook een rondleiding krijgt en al je vragen kunt stellen!

Menu