Je core trainen; waarom is het zo belangrijk?

Wellicht hoor je het om je heen tijdens het sporten; een trainer die iemand aanmoedigt om zijn of haar core aan te spannen. Je core gebruik je veel vaker dan je door hebt, en is heel belangrijk in het correct uitvoeren van oefening tijdens de krachttraining. Waarom? En wat is je core eigenlijk?

Om met die laatste vraag te beginnen; je core bestaat uit 29 verschillende spieren. Deze spieren vind je in de rug, buik, bil en heup. Belangrijk: je buikspieren zijn dus niet hetzelfde als je core, ze zijn er slechts een onderdeel van.
De core-spieren zijn aan alle ledematen verbonden en hebben dus een grote invloed op je balans en motoriek. De core fungeert als stabilisatiesysteem. Tijdens een beweging is je core continu bezig met het absorberen en doorgeven van krachten. Dat zorgt er voor dat je je armen of benen kunt bewegen zonder compensaties in je wervelkolom en bekken.

Core-training begint bij een goede ademhaling. Een veelgebruikte ademhalingstechniek is bracing. Bracen betekent letterlijk jezelf schrap zetten, waarbij een ‘brace’ fungeert als een soort natuurlijk korset. In de context van krachtsport draait het bij bracen voornamelijk om het verhogen van de druk in de buikholte met behulp van je ademhaling en het aanspannen van de juiste spieren.

Hoe beter je core getraind is, hoe makkelijker dingen in het dagelijks leven worden. Je hebt namelijk een betere balans en kunt makkelijker je kind optillen, een zwaar object verplaatsen en andere dingen uitvoeren die je in het dagelijks leven doet zonder er bij na te denken.

Ook voor krachttraining helpt het als je een goed getrainde core hebt. Wanneer je een oefening uitvoert met een dumbbell of barbell, moet je zelf de balans en stabiliteit verzorgen zodat je de oefening technisch goed uitvoert. En als je de oefening goed technisch kunt uitvoeren, kan je de oefening de volgende keer zwaarder maken door meer herhalingen uit te voeren of het gewicht te verhogen, met als gevolg dat je sterker wordt.

Naast het moeiteloos uitvoeren van dagelijkse handelingen en het verbeteren van je sportprestaties helpt een goede core ook om blessure te voorkomen. Daarnaast verbetert het je houding, zowel zittend als staand, en beperk je de kans op klachten in je onderrug.

Nu het belang van een goede core duidelijk is, vertellen we je graag wat over hoe je je core kunt trainen. Een goede core stability heb je namelijk niet van de ene op de andere dag, net zoals je niet na twee trainingen zomaar 200 kilo kunt squatten. Je moet het trainen van je core goed en rustig opbouwen. Daarnaast is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan balansoefeningen. Het structureel trainen van je balans zorgt er voor dat je core verbetert.

Het is heel makkelijk om thuis een filmpje op YouTube op te zoeken en een core-circuit te volgen. Wil je serieus aan je core werken, en zeker weten dat je oefeningen goed uitvoert? Onze gediplomeerde personal trainers helpen je graag bij het bepalen en behalen van jouw doel. Interesse? Doe de online intake of neem vrijblijvend contact op!

core stability

Online intake

Bij NumberOne bieden we personal training aan, oftewel training op maat. Om te kijken hoe we jou zo goed mogelijk kunnen begeleiden bij het behalen van jouw doel, hebben we een online intakeformulier. Uit de antwoorden die je hierop geeft, kunnen wij een advies geven wat past bij wat jij wilt. Dit bespreken we dan tijdens een fysiek intakegesprek, waarbij je ook een rondleiding krijgt en al je vragen kunt stellen!

Menu