Suikervrij leven?

“Ik ga suikervrij leven” is een veel gehoorde uitspraak. Suiker, fructose, agavesiroop, dadelstroop, rietsuiker en biologische kokosbloesemsuiker. Dit zijn allemaal benamingen voor suiker. Maar wat doet suiker in je lichaam en is er een verschil in wat deze suikers in je lichaam doen?

Wat is suiker?

Suiker is een vorm van koolhydraten en komt van nature voor in fruit en groente. Wij kennen kristalsuiker of tafelsuiker, gemaakt uit suikerbieten. Suiker bestaat er in twee vormen, monosachariden en disachariden. Monosachariden zijn suikers die bestaan uit één molecuul en disachariden bestaan uit twee moleculen. Onder monosachariden vallen o.a: fructose, glucose en galactose. Onder disachariden vallen sacharose, lactose, maltose en trehalose.
Er zijn wel meer dan 50 benamingen voor suiker. Daarom is het soms wel heel lastig om producten te vinden waar geen suiker in zit.

Wat doet suiker?
Vroeger werd suiker gezien als overlevingsmiddel. Wanneer er een vrucht werd gevonden die zoet was gaf dit een signaal aan het lichaam dat het lichaam er weer tegenaan kon. Dit is sindsdien niet meer veranderd. Mensen zijn vaak gek op suiker, omdat het dus zo lekker zoet is. Fabrikanten maken er daarom ook graag gebruik van om hun producten smakelijker te maken. Maar wat doet suiker nou eigenlijk voor je lichaam?
Suiker is nodig omdat je energie nodig hebt om te kunnen doen wat je dagelijks doet. Suiker levert calorieën, 1 gram suiker levert 4 kcal. Wanneer je te veel suiker binnen krijgt kan dit leiden tot overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast levert suiker geen vitamines, mineralen of vezels.

Hoe wordt suiker verwerkt in het lichaam?
Wanneer er suiker in het lichaam komt wordt dit als eerst afgebroken tot glucose en galactose. Dit komt terecht in het bloed en wordt opgenomen door de cellen in je lichaam. Insuline zorgt er in het lichaam voor dat de suiker die in het bloed aanwezig is opgenomen kan worden door de cellen. Tijdens deze opname maken je cellen geen onderscheid tussen suikers die uit de natuurlijke vorm van een vrucht komen of toegevoegde suikers. Uiteindelijk reageert je lichaam dus op elke suiker hetzelfde, of het nou biologische suiker is of kokossuiker.

Hoe kan je ervoor zorgen minder suiker binnen te krijgen?
Weet waar suiker in zit en zoek het desnoods op het etiket;
Wees bewust van het feit dat er in heel veel producten suiker zit en wat het met je lichaam doet;
Kies ervoor om zelf sausjes en spreads te maken in plaats van kant-en-klare spread uit de supermarkt te kopen;
Vervang je suikerrijke tussendoortje voor fruit of groente;
Vermijd light producten, vaak zit er minder vet in light producten maar er wordt meer suiker toegevoegd om dit te compenseren;
Begin met het stoppen van suikerhoudende dranken.

Referenties:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/suiker.aspx
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28898520
https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen/wat-is-suiker
https://nederlandvoedselland.nl/artikel/lessen-in-koolhydraten-hoe-verwerkt-ons-lichaam-suiker
https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/tips/hoe-minder-suiker-eten

Online intake

Bij NumberOne bieden we personal training aan, oftewel training op maat. Om te kijken hoe we jou zo goed mogelijk kunnen begeleiden bij het behalen van jouw doel, hebben we een online intakeformulier. Uit de antwoorden die je hierop geeft, kunnen wij een advies geven wat past bij wat jij wilt. Dit bespreken we dan tijdens een fysiek intakegesprek, waarbij je ook een rondleiding krijgt en al je vragen kunt stellen!

Menu