Vers versus diepvries groente en fruit: wat is gezonder?

Groente en fruit zijn goed voor je, dat weet iedereen. Vaak hoor je mensen zeggen dat je het beste alleen verse fruit en groente kunt eten, want die leveren de meeste voedingsstoffen. Maar is dit eigenlijk wel zo?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente is 250 gram per dag, daarnaast is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit 2 stuks per dag. Dit is nogal wat! Groente en fruit bevat vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Groente en fruit zijn gezond, ze vullen en ze leveren weinig calorieën.

Om maar gelijk antwoord op de vraag te geven of diepvries groente en fruit net zo gezond is als verse groente en fruit.. Ja, dat is zo. Groente en fruit uit de diepvries is net zo gezond als verse groente en fruit. Ik zal je uitleggen waarom.

Groente en fruit dat in de supermarkt te vinden is wordt vaak te vroeg geplukt of geoogst, zodat de groente en fruit tijdens het transport nog verder kunnen rijpen. Hierdoor kan het zijn dat de groente en fruit nog niet al zijn vitaminen en mineralen heeft kunnen opbouwen. Hiernaast kan het ook nog zijn dat de groente en fruit die in de supermarkt liggen zijn voedingsstoffen voor een gedeelte verliest. Groente en fruit dat ingevroren wordt, wordt geplukt of geoogst op het moment dat het rijp is. Zodra het schoongemaakt is en verpakt, worden de groente en fruit ingevroren. Dit gebeurd al binnen enkele uren. Door dit snelle proces gaan er maar weinig voedingsstoffen verloren. Wanneer het ingevroren is zal er ook een minimale hoeveelheid aan voedingsstoffen verloren gaan.

Diepvries groente en fruit zijn dus net zo gezond als verse groente en fruit. Daarnaast wil ik niet impliceren dat verse groente en fruit minder gezond zijn, dus gewoon lekker groente en fruit blijven eten zoals je normaal doet!

Tips om meer groente en fruit te eten:
– Verwerk groente of fruit door je ontbijt, maak eens havermout met geraspte wortel erdoor of beleg je boterham met stukjes fruit.
– Hetzelfde geldt voor de lunch. Eet eens een boterham met kipfilet en plakjes komkommer of tomaat. Of kies ervoor om te lunchen met een goed gevulde salade.
– Tussendoortjes kun je ook goed vullen met groente en fruit. Neem lekker een appel of mandarijn tussendoor. Voor de hartige trek kun je wortels met een hummus dip nemen.
– Kies bij het avondeten er eerst voor om je groente te eten en daarna pas al het andere. Zo weet je zeker dat je je groente eet en als je vol zit kun je het andere laten liggen.

Referenties:
1. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/groente.aspx
2. https://www.optimavita.nl/voeding/feit-of-fabel-groenten-uit-de-diepvries-zijn-gezond/
​3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25526594
4. https://www.npo3.nl/is-diepvriesfruit-minder-gezond-dan-vers-fruit
5. Blommenstijn, I. e.a. (2008) Kook ook. Utrecht: VBK Media.

Fitheidstest

Een goede lichamelijke conditie houdt je fit en gezond. Middels onze fitheidstest kun je een indruk krijgen van jouw algehele conditie.


    De fitheidstest is gratis en vrijblijvend, uw aanvraag wordt binnen 24 uur beantwoord.

    Menu