Vruchtensappen: gezond of toch niet?

We eten met z’n allen te weinig fruit (en groente overigens, maar daarover een andere keer meer). Dan zou het toch makkelijk zijn om fruit te drinken? De supermarkt staat vol met vruchten- en multivitaminedranken, maar zijn deze dranken wel verantwoord te noemen?
Diëtistisch gezien is het antwoord nee en wint vers (of diepvries) fruit altijd van deze dranken. Waarom? Dat leg ik je nu uit!

Natuurlijk zit er in vruchtendranken ook wat vitaminen, maar deze krijg je ook ruimschoots binnen als je je twee stuks fruit gewoon eet. Daarnaast zit er in vruchtendranken weinig tot geen vezels. In tegenstelling tot fruit, waar flink wat vezels in zitten wat je darmen dan weer blij maakt. Ook is het suikergehalte in vruchtendranken bijna net zo hoog als in frisdranken. Zo zit er in een glas cola ongeveer evenveel suikerklontjes als in een glas sinaasappelsap, deze suiker levert ook gewoon kilocalorieën die je lichaam kan gebruiken als energie of als opslag wanneer je minder verbrand dan je inneemt (dit heet een positief energiebalans). Vruchtendranken zijn daarnaast ook niet aan te raden voor de gezondheid van je gebit. Het zuur in deze dranken zorgen voor tanderosie wat je tanden zwakker maakt. De beste vervanging voor deze dranken is water, thee of koffie.

Genoeg redenen om je fruit voortaan te eten denk ik zo! Moeite om je dagelijkse twee porties fruit binnen te krijgen? Hier wat tips!

Fruit in je smoothie
Heb je ook moeite om genoeg zuivel(vervangers) binnen te krijgen? Combineer deze twee en maak een heerlijke smoothie. Door specerijen zoals kaneel of speculaaskruiden aan je smoothie toe te voegen geef je er nog wat extra smaak aan! Mijn favoriet: 150 gram mango uit de diepvries (van de Lidl of andere supermarkt) met 250 ml magere melk of ongezoete sojadrink. Voeg er nog een vleugje kaneel aan toe en je hebt een heerlijke smoothie.

Fruit op je brood
Een dun laagje pindakaas op je volkorenboterham met plakjes banaan of een volkoren boterham met halvarine en aardbeien zijn bijvoorbeeld heerlijke combinaties!

Fruit in je yoghurt/kwark
Verhoog je fruitinname door een handje fruit (bijvoorbeeld blauwe bessen) aan je yoghurt of kwark toe te voegen.

Fruit in je salade
Geef je salade een frisse bite door er bijvoorbeeld een appeltje doorheen te doen!

Fitheidstest

Een goede lichamelijke conditie houdt je fit en gezond. Middels onze fitheidstest kun je een indruk krijgen van jouw algehele conditie.


    De fitheidstest is gratis en vrijblijvend, uw aanvraag wordt binnen 24 uur beantwoord.

    Menu