Wat zijn de beste oefeningen?

Tijdens de lockdown zijn er genoeg mensen geweest die dachten ‘ik ga thuis wat oefeningen doen’. Wanneer je op zoek gaat naar een circuit of workout om thuis te doen, vliegen de veelbelovende YouTube-titels je om de oren. ‘Dit zijn de 20 beste oefeningen om thuis te doen’, of ‘Snel een sixpack? Deze 6 oefeningen moet je doen’. Logischerwijs wil je snel resultaat bereiken, en denk je dat deze oefeningen je daar verder bij gaan helpen. Maar is er zoiets als ‘de beste oefening’, of een magische oefening die je sneller sterker laat worden?

Wanneer we kijken naar oefeningen, maken we onderscheid tussen compound-oefeningen en isolatie-oefeningen. Compound oefeningen zijn oefeningen waarbij meerdere spieren worden gebruikt om de oefeningen uit te voeren. Een voorbeeld hiervan is de barbell bench press, oftewel bankdrukken. Hierbij wordt de meeste kracht van je borstspier gevraagd, maar zonder je schouder en triceps kan deze oefening niet uitgevoerd worden. Een isolatie oefening is een oefening waarbij maar één spier gebruikt wordt. Een voorbeeld hiervan is de biceps curl. Hiervoor zijn geen andere spieren nodig dan de biceps.

Over het algemeen zijn isolatie oefeningen makkelijker uit te voeren, juist omdat je je hierbij kunt focussen op één spier. Toch zie je vaak dat mensen beginnen met een barbell bench press, een barbell squat of een barbell deadlift. Complexere compound oefeningen, waarbij je dus meerdere spieren nodig hebt. Wat een compound oefening precies is en welke andere soorten oefeningen er zijn, lees je in dit blog.

Dat komt omdat iedereen anders is, en iedereen een ander doel heeft. Aan de hand van jouw doel maakt je personal trainer een trainingsschema waarbij hij kijkt naar je doel, en hoe vaak je een bepaalde oefening met een bepaald gewicht moet doen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je trainer een barbell bench press in jouw schema opneemt, waarbij je 5 herhalingen uitvoert met 80 kilogram. Bij de persoon die na jou traint, kan het zo zijn dat diegene 20 herhalingen uitvoert met 60 kilogram.

Is die oefening dan beter voor jou of degene die na jou traint? Heel simpel; het is voor beiden even effectief. De oefening draagt namelijk bij aan het behalen van jouw doel. Daarbij spelen heel veel facetten een rol; wat is je doel, hoe lang train je al, hoeveel spiermassa heb je (opgebouwd), hoe vaak train je, hoe is je voedingspatroon, enzovoorts.

Nu je het verschil weet tussen compound en isolatie oefeningen, gaan we terug naar de titel van dit blog; bestaan er oefeningen die op magische wijze bijdragen aan het behalen van jouw doel? Het antwoord daarop is even simpel als duidelijk; nee. Er zijn zeker oefeningen die meerdere spieren tegelijkertijd gebruiken en daardoor efficiënter zijn, maar voor een goed resultaat is een balans tussen compound en isolatie nodig.

Het vinden van deze balans is iets waar NumberOne Personal Training jou bij kan helpen en in begeleiden. We kijken naar wat jij wilt bereiken, hoe vaak je kunt sporten en gaan vervolgens samen met jou aan de slag om ervoor te zorgen dat jij jouw doel bereikt.
Lijkt deze werkwijze je wel wat? Doe de online intake, en laat ons contact met je opnemen!

beste fitnessoefeningen

Online intake

Bij NumberOne bieden we personal training aan, oftewel training op maat. Om te kijken hoe we jou zo goed mogelijk kunnen begeleiden bij het behalen van jouw doel, hebben we een online intakeformulier. Uit de antwoorden die je hierop geeft, kunnen wij een advies geven wat past bij wat jij wilt. Dit bespreken we dan tijdens een fysiek intakegesprek, waarbij je ook een rondleiding krijgt en al je vragen kunt stellen!

Menu