5 redenen om te minderen (of stoppen) met alcohol

We grijpen steeds makkelijker naar een biertje, wijntje of een borrel. Alhoewel we weten dat het niet heel goed voor ons is… In sociale gelegenheden is het normaal dat je ook een drankje mee drinkt. Een maand geen alcohol drinken is daarom goede manier om je bewust te worden van de effecten van alcohol. Daarom zal ik je in deze post wat meer vertellen over de positieve effecten van het stoppen met drinken van alcohol.

1. Je lever is beter in staat om gifstoffen af te breken
De lever is een ontzettend belangrijk orgaan, het breekt onder andere giftige stoffen af zoals alcohol. Wanneer je te veel of te vaak alcohol drinkt kan het zijn dat deze functie verstoord wordt. Als alcohol het lichaam binnenkomt krijgt die voorrang op de vertering en verwerking van andere voedingsstoffen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling als je wilt dat de andere voedingsstoffen in je lichaam ook goed worden opgenomen. Daarom is het goed om zo min mogelijk alcohol te drinken, zo verstoor je de functie van je lever niet (1).

2. Je zult minder snel ziek worden
Wanneer er alcohol in het lichaam terecht komt, zal het immuunsysteem op een lager pitje worden gezet. Reacties die zich voordoen tijdens het helen van een wondje zullen minder snel hun werk doen.

Door minder of helemaal geen alcohol meer te drinken kan het lichaam zich meer focussen op de virussen en bacteriën die zich in het lichaam bevinden. Dan zich alleen te moeten focussen op het verteren en verwerken van de alcohol in het lichaam. Door minder alcohol te drinken wordt het immuunsysteem niet meer gehinderd door de alcohol en kan het gewoon zijn werk doen.

3. Het bespaart calorieën
De calorieën die je uit een biertje of wijntje haalt kun je net zo goed besparen om iets anders lekkers op de dag te eten. Een normaal glas rode wijn bevat al 82 kcal en een glas bier bevat al 90 kcal (2). Door deze drankjes te laten staan zul je makkelijker een calorie tekort kunnen creëren en dus afvallen!

4. Je slaapt beter
Wanneer je slaapt zijn er twee soorten slaap, je ‘droomslaap’ (REM) en gewone, diepe, slaap (NREM). Deze twee soorten slaap wisselen zich af door de nacht heen. Uit onderzoek blijkt dat alcohol je wel degelijk goed in slaap laat vallen, maar in het tweede deel van je slaap je juist slechter slaapt (3)(4). Laat nou net het tweede deel van je slaap, waar je vooral diep slaapt, de belangrijkste zijn. In deze periode herstelt je lichaam en worden spieren opgebouwd. Dit gebeurd dus minder goed als je (veel) alcohol drinkt. Wanneer je weinig of geen alcohol drinkt zal de kwaliteit van je slaap verbeteren.

5. Je krijgt meer energie
Zoals net al aangegeven zorgt het lichaam er altijd het eerst voor dat de alcohol zo snel mogelijk uit je lichaam wordt gewerkt. Dit kost je ontzettend veel energie. Daarnaast bevorderd alcohol de slaap niet en daarom kan het zijn dat je je de volgende dag vermoeid voelt. Je alcoholinname verminderen kan dus zeker een positief effect hebben op je energie level en je algehele fitheid!

Referenties
1. https://www.alcoholinfo.nl/publiek/veelgesteldevragen/resultaten/antwoord/?vraag=1615
2. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx
3. https://www.slaapinfo.nl/slaapproblemen/alcohol-en-slapen/
4.https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/psyche/verleng-je-leven-zorg-voor-een-goede-nachtrust/item28169
5.https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/stoppen-met-drinken-dit-doet-alcohol-met-je-gezondheid/item29763
​6. https://ikpas.nl/ ​

Fitheidstest

Een goede lichamelijke conditie houdt je fit en gezond. Middels onze fitheidstest kun je een indruk krijgen van jouw algehele conditie.


De fitheidstest is gratis en vrijblijvend, uw aanvraag wordt binnen 24 uur beantwoord.

Menu