5 tips om minder voedsel te verspillen

Uit onderzoek blijkt dat wij in 2016, het meeste recente onderzoek, ongeveer 337 kilo vast voedsel weggooien per inwoner per jaar. Hiervan is ongeveer 21 kilogram onvermijdbaar voedsel verlies, maar dit blijft per persoon ongeveer 41 kilo aan eten. Dit is ontzettend veel en kan gemakkelijk minder worden!

Niet al het voedsel dat weggegooid wordt gooien met weg in de prullenbak. Er wordt ook nog eens ontzettend veel voedsel weggespoeld door het riool. Via het riool verspillen we ongeveer 57 kilogram vloeibaar voedsel per persoon per jaar. Als je dit allemaal niet zou weggooien kun je makkelijk €145 per persoon per jaar besparen.

Welk voedsel verspillen wij het meest?
Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat we vooral brood, zuivel, groente en fruit weggooien. Niet alleen is dit zonde van het voedsel, maar ook voor het milieu. De energie en grondstoffen die nodig waren om het product te produceren en in de winkel te krijgen zijn nu in feite ook verspilt.

Hoe kun jij er nou voor zorgen dat je minder voedsel weggooit?

1. Maak precies genoeg eten, als je weet dat je restjes niet meer opeet kun je er het beste voor kiezen om minder of precies genoeg eten te maken.
Als je alleen woont kan het soms best wel lastig zijn om maar voor één persoon te koken. Veel spullen zijn verpakt voor minimaal twee personen. Probeer bijvoorbeeld met rijst of pasta een maatbeker te gebruiken. Zo kun je precies genoeg pasta of rijst maken zoals jij wilt. Daarnaast kun je vlees of vis invriezen als deze per twee of meer verpakt zijn.

2. Check van te voren wat je in je kast hebt liggen.
Ga je boodschappen doen voor een bepaald gerecht, maar weet je eigenlijk niet meer wat je wel en niet in je kastjes hebt liggen. Dan is de kans groot dat je iets mee neemt wat je eigenlijk al in de kast hebt liggen.. Dat zou zonde zijn. Check daarom voordat je boodschappen gaat doen wat je wel en niet in huis hebt.

3. Maak een boodschappenlijst.
Door een boodschappenlijstje te maken ga je doelgerichter naar de supermarkt. Je zoekt wat er op je lijstje staat, stopt het in de kar en rekent het af. Als je zonder lijstje de winkel in gaat neem je geheid dingen mee die je niet mee hoeft te nemen.

4. Gooi je spullen niet gelijk weg als het over de THT datum is.
Gebruik je zintuigen of het product dat over de datum is nog goed is. Let hierbij wel goed op dat dit alleen geldt bij een ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) datum. Deze geeft aan dat je het tenminste tot die bepaalde datum kunt gebruiken en dat daarna de kwaliteit van het product achteruit kan gaan, maar het niet perse gelijk niet meer te gebruiken is. Gebruik daar je neus en je ogen vooral, ruikt het zuur of niet meer goed, gooi het dan weg.

Wanneer er te gebruiken tot op de verpakking staat is het wel belangrijk dat je het product niet meer gebruikt na die datum. Te gebruiken tot geeft aan dat het product niet meer goed is en dus weggegooit kan worden. Probeer minimaal om de dag te checken welke producten in je koelkast tot wanneer houdbaar zijn, om te voorkomen dat je eten of drinken weg moet gooien.

5. Maak je restjes op, kijk wat je nog in de koelkast hebt liggen.
Zoals hierboven ook al benoemd werd, kijk om de dag even welke producten er bijna over de datum zijn en gebruik deze in je ontbijt/lunch/avondeten.

Too Good To Go

Too Good To Go is een bedrijf dat ervoor zorgt dat voedselverspilling wordt tegen te gaan door een samenwerking af te sluiten met verschillende bedrijven, zoals restaurants, supermarkten en bakkerijen. Deze bedrijven bieden eten aan dat aan het einde van de dag overgebleven is voor een aantrekkelijke prijs. De inhoud van het pakket dat u ophaalt kan bijvoorbeeld een waarde hebben van €13, terwijl u er maar €4,50 voor hoeft te betalen. Zo wil Too Good To Go ervoor zorgen dat er door dit soort bedrijven minder eten wordt weggegooid en dus voor een klein prijsje opgehaald kan worden.

Referenties:
https://www.sevendays.nl/nieuws-lifestyle/zo-voorkom-jij-dat-veel-voedsel-de-vuilnisbak-belandt

Home


https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/voorkom-voedselverspilling/
https://toogoodtogo.nl/nl
https://www.optimalegezondheid.com/hoe-kun-je-voedselverspilling-voorkomen/
https://www.milieucentraal.nl/media/3725/factsheet-voedselverspilling-huishoudens-mei-2017.pdf

Online intake

Bij NumberOne bieden we personal training aan, oftewel training op maat. Om te kijken hoe we jou zo goed mogelijk kunnen begeleiden bij het behalen van jouw doel, hebben we een online intakeformulier. Uit de antwoorden die je hierop geeft, kunnen wij een advies geven wat past bij wat jij wilt. Dit bespreken we dan tijdens een fysiek intakegesprek, waarbij je ook een rondleiding krijgt en al je vragen kunt stellen!

Menu