December is begonnen; hoe blijf ik rond mijn streefgewicht deze maand?

Vorige week was het 1 december, het begin van – voor veel mensen – de moeilijkste maand van het jaar. De pepernoten liggen al maanden in de winkels, tegelijkertijd komt kerst eraan en schreeuwen de oliebollenkramen om aandacht. Kortom, als je met je gewicht lastig bent is het gewoon heel lastig om je niet te over eten en toe te geven aan de verleidingen. Wij helpen je graag met een aantal tips om deze maand door te komen!

De eerste tip die misschien wel het belangrijkste is; maak een plan voor de maand. Als het goed is weet je al welke dagen ‘lastig’ worden, omdat je dan kerst viert of een andere sociale gelegenheid hebt. Een mogelijkheid is om te de dag(en) ervoor en erna juist heel bewust te eten; laag in calorieën, maar wel dusdanig veel dat je verzadigd bent. Hiervoor is het wel belangrijk dat je bewust bent van de calorieën die je consumeert. In dit blog lees je daar meer over. Vind je dit (te) lastig? Wellicht kan je gebruikmaken van een app waarbij je je calorieën kunt tracken, zoals MyFitnessPal of Yazio. Zo heb je toch een beeld van je consumptie.

Daarnaast zijn er officieel maar zes feestdagen deze maand (pakjesavond, kerstavond, eerste- en tweede kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag). Probeer de rest van de 25 dagen kun je je reguliere eetpatroon aanhouden. En maak/koop als je etentjes organiseert tijdens een van de feestdagen niet te veel of geef restjes mee aan de visite. Zo heb je ook niet het ‘’probleem’’ dat je nog dagenlang van feestmaaltijden moet blijven eten.

Op de bewuste dagen waarop je sociale activiteiten hebt, is het vaak lastig om nee te zeggen wanneer de chips niet aan te slepen zijn en er vlees is ingekocht voor een heel dorp. Voor deze dagen kan je de invulling al enigszins plannen. Weet je bijvoorbeeld dat het een tapas-avond is, spreek dan met jezelf af dat je een maximaal aantal hapjes op je bord legt per ronde. Wanneer je gaat gourmetten, bepaal hoeveel stukken vlees realistisch zijn om te eten en probeer de rest op te vullen met groenten. Op die manier ben je bewust bezig met je voedselinname, maar kan je wel genieten van de feestdagen.

Dat is gelijk een andere belangrijke tip; geniet wel van deze decemberdagen! Over het algemeen is dit een maand waarin je veel tijd met familie en vrienden spendeert, dus daar moet je absoluut van genieten. De kunst is wel om dit met mate te doen. Dat is moeilijk, maar je zult merken dat wanneer je een plan hebt gemaakt en bepaalde afspraken hebt waar je jezelf aan kunt houden, het gelijk een stuk makkelijker wordt.

Mocht je nou toch boven je streefgewicht zitten op 1 januari, blijf dan reëel. Waarschijnlijk heb je op oudejaarsavond een paar alcoholische drankjes genuttigd, misschien heb je in de hele maand een beetje te veel gegeten; het kan gebeuren, en het is absoluut geen drama. Belangrijkste is dat je daarna consistent aan de slag gaat. Dus dat je op een effectieve manier gaat afvallen, waar we eerder al tips voor hebben gegeven. Vind je dit moeilijk of weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op met Tanja, onze diëtiste. Zij kan je helpen om de december maand goed door te komen, of goed aan het nieuwe jaar te beginnen!

Online intake

Bij NumberOne bieden we personal training aan, oftewel training op maat. Om te kijken hoe we jou zo goed mogelijk kunnen begeleiden bij het behalen van jouw doel, hebben we een online intakeformulier. Uit de antwoorden die je hierop geeft, kunnen wij een advies geven wat past bij wat jij wilt. Dit bespreken we dan tijdens een fysiek intakegesprek, waarbij je ook een rondleiding krijgt en al je vragen kunt stellen!

Menu