Het effect van stress op jouw progressie

Het is voor iedereen herkenbaar; een periode waar in het ‘even wat minder gaat’. Je hoofd loopt over, je hebt veel zaken die rondspoken in je gedachten en je focust je even wat minder op voeding en beweging. Stress kan behoorlijk wat roet in het eten gooien voor het behalen van jouw doelen. Daar gaan we wat dieper op in.

Stress is een bepaalde spanning of druk die je voelt. Dit kan zijn voor een specifieke afspraak (bijvoorbeeld de tandarts als je daar bang voor bent, of een presentatie voor een grote groep mensen) maar ook voor meer langdurige zaken. Als je bijvoorbeeld een drukke periode op je werk hebt, of een grote klus waarvoor veel werk verricht moet worden, kan het zijn dat je een langdurige periode op je tenen loopt. Dit kan lichamelijke en emotionele problemen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, hartkloppingen, een verhoogde bloeddruk, slecht slapen en een onregelmatig eetpatroon.

Bovenstaande symptomen, samen met nog andere symptomen, resulteren in een flinke fysieke belasting. Daardoor wordt het alsmaar lastiger om jezelf te motiveren voor een goede training. Hierdoor wordt het ook alsmaar lastiger om je doelen te behalen, en wordt de kans kleiner dat je stresslevel daalt.

Daarnaast is de kans groot dat je voedingspatroon wordt beïnvloed door stress. Zo kan stress bijvoorbeeld leiden tot eetstoornissen. Door gebrek aan energie ligt de keuze voor slechte voeding (dat je bloedsuikerwaarde doet pieken) voor de hand. Doordat je niet gebalanceerd eet, mist je lichaam essentiële vitamines en mineralen. Hierdoor wordt het ook weer moeilijker om spiermassa op te bouwen of vet te verliezen.

Stress kan dus flink wat problemen opleveren, en de kans is groot dat je daardoor je motivatie kwijt raakt om te gaan sporten. Mocht je deze klachten herkennen, dan is het goed om hierover in gesprek te gaan met je trainer. Zo kan hij/zij de training aanpassen aan jouw gevoel op dat moment. Weest niet bang om hierover het gesprek aan te gaan!

Online intake

Bij NumberOne bieden we personal training aan, oftewel training op maat. Om te kijken hoe we jou zo goed mogelijk kunnen begeleiden bij het behalen van jouw doel, hebben we een online intakeformulier. Uit de antwoorden die je hierop geeft, kunnen wij een advies geven wat past bij wat jij wilt. Dit bespreken we dan tijdens een fysiek intakegesprek, waarbij je ook een rondleiding krijgt en al je vragen kunt stellen!

Menu